
Különleges küldetés indult az űrbeli élelmiszertermelésért
Egy új, izgalmas kísérletnek köszönhetően lehet, hogy a jövőben űrhajósok számára készült steak, püré és desszertek egyes sejtekből növeszthetők az űrben. A Európai Űrügynökség (ESA) által indított projekt a laboratóriumban előállított élelmiszerek űrbeli termesztésének lehetőségét vizsgálja, különös figyelmet szentelve a súlytalanságnak és a magasabb sugárzásnak, amellyel a világűrben és más égitesteken találkozhatunk. Az ESA finanszírozza a kutatást, amelynek célja az űrhajósok táplálásának költségeinek csökkentése, ami naponta akár 20 000 fontot is elérhet. A kutatócsoport tagjai szerint a kísérlet első lépés lehet egy kis méretű élelmiszer-termelő üzem kialakításához a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a következő két évben.
A laboratóriumban előállított élelmiszerek elengedhetetlenné válnak, ha a NASA célja, hogy az emberiség több bolygón is otthonra leljen, valóban megvalósul. Dr. Aqeel Shamsul, a Bedfordban működő Frontier Space vezérigazgatója és alapítója, aki az Imperial College kutatóival közösen fejleszti a koncepciót, hangsúlyozta: „Az álmunk az, hogy gyárakat építsünk az űrben és a Holdon.” Szerinte a világűrben való élethez és munkához szükséges infrastruktúra kiépítése érdekében elengedhetetlen, hogy gyártási létesítményeket hozzunk létre.
A laboratóriumban termesztett élelmiszerek lényege, hogy az élelmiszer alapanyagokat, mint a fehérje, zsír és szénhidrát, kémcsövekben és tartályokban növesztik, majd feldolgozzák, hogy azok kinézetükben és ízükben is hasonlítsanak a hagyományos ételekhez. Az Egyesült Államokban és Szingapúrban már elérhető a laboratóriumban készült csirke, míg a laboratóriumban készült steak Nagy-Britanniában és Izraelben engedélyezésre vár. A Földön a technológia környezeti előnyöket is ígér a hagyományos mezőgazdasági élelmiszer-termelési módszerekkel szemben, például a földhasználat csökkentésével és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével. Az űrben azonban a költségek csökkentése a fő motiváló tényező.
A kutatók azt állítják, hogy az ISS-re szállított élelmiszer költségei túlságosan magasak – egy űrhajós napi ellátása akár 20 000 fontba is kerülhet. A NASA, más űrügynökségek és magánszektor cégek hosszú távú jelenlétet terveznek a Holdon, az űrállomásokon, és talán egy napon a Marson is. Ez azt jelenti, hogy élelmiszert kell küldeniük több tucat, végül pedig több száz űrhajós számára, akik az űrben élnek és dolgoznak, ami költséges lenne, ha rakétával szállítanák. Dr. Shamsul szerint sokkal ésszerűbb lenne az élelmiszert az űrben növeszteni.
A kísérlet során a kutatók egy kis mennyiségű élesztő keveréket küldtek az űrbe, egy kis kocka műhold fedélzetén, amely az európai első kereskedelmi visszatérő űrhajón, a Phoenixen utazik. Ha minden a tervek szerint halad, a műhold körülbelül három órát fog keringeni a Föld körül, mielőtt visszatérne a Földre, Portugália partjainál. A kísérlet során nyert adatokat felhasználják egy nagyobb és jobb bioreaktor építéséhez, amelyet a tudósok jövőre küldenek az űrbe.
Bár a laboratóriumban előállított ételek ígéretesnek tűnnek, a megjelenésükkel vannak problémák. Az a sötétbarna massza, amelyet port formájában szárítanak meg, távol áll a vonzó megjelenéstől, sőt, még a jelenlegi fagyasztott ételekhez képest is kevésbé étvágygerjesztő. Itt lép közbe az Imperial College mesterszakácsa, Jakub Radzikowski, akinek feladata, hogy a kémiát ízletes étellé alakítsa. Jelenleg természetes gombákból származó keményítőket és fehérjéket használ, hogy kifejlessze receptjeit, mivel a laboratóriumban előállított összetevők használatához még várnia kell a szabályozási jóváhagyásra. Amint azonban megkapja az engedélyt, Jakub biztos benne, hogy sokféle ételt készíthet majd, amelyek ismerősek lesznek az űrhajósok számára világszerte.
A laboratóriumban készült ételek nemcsak a költségeket csökkenthetik, hanem egészségesebbé is tehetik az űrhajósok étrendjét. Dr. Sharman, az Egyesült Királyság első űrhajósa, hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban készült élelmiszerek potenciálisan jobbak lehetnek az űrhajósok számára, mivel a hosszú távú űrutazás során a test biokémiája megváltozik, és az űrhajósok hajlamosak a súlyvesztésre is. Az űrhajósok étrendjének változatossága és az ízletes ételek biztosítása segíthet abban, hogy jobban érezzék magukat a súlytalanságban eltöltött hosszú időszakok alatt. A laboratóriumban készült ételek tehát nemcsak a jövőbeni űrutazások során betöltött szerepükkel, hanem az űrhajósok egészségének megőrzésével is új távlatokat nyithatnak az űrkutatásban.

